tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kulttuuri kuuluu kaikille!


Lähde: Pixabay


Olen ollut onnekkaassa asemassa, sillä vanhempani pystyivät mahdollistamaan minulle lapsena monipuoliset harrastukset. Samoin nyt aikuisena olen pystynyt tarjoamaan taidetta, kulttuuria ja harrastamismahdollisuuksia sekä itselleni, että omalle perheelleni. Oikeastaan henkilökohtaisesti voisin lähes elää taiteella ja kulttuurilla. Aloitan päiväni musiikin tahdissa, hyräilen aina, katselen ympäristössäni esiintyviä kuvia, käyn tapahtumissa, teattereissa ja konserteissa. Lisäksi harrastan mm. näyttelemistä, laulamista ja lukemista. Koska olen itse saanut niin paljon iloa elämääni monenlaisen erilaisen luovan toiminnan kautta, niin toivoisin että kaikilla olisi mahdollisuus nauttia sekä harrastaa taidetta ja kulttuuria. 

Tutkimuksissa on todettu, että aktiivinen taiteen ja kulttuurin harrastaminen auttavat terveyden ylläpidossa, tuovat mielekkyyttä elämään, ja sitä kautta pidentävät elinikää. Kulttuurin ja taiteen harrastamisesta ihminen voi saada iästä, sukupuolesta tai henkilökohtaisista ominaisuuksistaan riippumatta paljon iloa, keinoja itseilmaisuun ja luovuuteen. Lisäksi toisen kanssa yhdessä tekeminen ja harrastaminen ehkäisevät yksinäisyyden tunnetta, lisäävät osallisuuden tunnetta, sekä edistävät mielenterveyttä.  

"Sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen liitetään myös hyvään mielenterveyteen. Aktiivinen ja vapaaehtoinen osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää muun muassa yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta itseen ja elämään."  (Suomen Mielenterveyseura)


Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi 17.12.2018 Suosituksen taiteen ja kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa
– mukaan lukien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, jossa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho linjaavat suosituksia ja toimenpiteitä maakuntien ja kuntien poliittiselle ja operatiiviselle johdolle, sekä asiaa valmisteleville virkamiehille. 


”Käytännössä suositukset tarkoittavat sitä, että maakuntien ja kuntien on ensin laadittava taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta koskevat tavoitteet. Tavoitteet pitää sisällyttää osaksi suunnittelua, toimintaa ja seurantaa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on suunnitelmallisesti varattava määräraha taide- ja kulttuuritoimintaan.”(Sosiaali- ja terveysministeriö)


Suositus on osa Taiteen prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihanketta, jonka tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta ja siten edistää taiteen hyvinvointivaikutuksia. Tämä tapahtuu lisäämällä eri taiteenalojen ja kulttuuripalvelujen tarjontaa sekä käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja asiakastyössä. Seuraavalla videolla esitellään prosenttiperiaatteen laajenemista, sekä sen kehityshankkeiden ja ohjattujen kokeilujen monipuolisuutta. 






Esimerkkejä taiteen ja kulttuurin käytöstä osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä: 
  1. Taide osana elinympäristöä: Rakennushankkeen yhteydessä päätetään rakennukseen tehtävistä taidehankinnoista, esim. sairaalan julkisivuun tai yleisiin tiloihin tulevista teoksista. 
  2. Ohjattu taide- ja kulttuuritoiminta; Voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelutaloon tulee tanssitaiteilija säännöllisesti järjestämään asukkaille ohjatun tanssihetken tai että yhteisötaiteilija järjestää osallistuvaa toimintaa asukkaille. 
  3. Soveltavan taiteen käyttö spesifisti: Esimerkiksi lastensairaaloissa on käytetty sairaalaklovneja helpottamaan lapsen orientoitumista toimenpiteeseen. 
  4. Omaehtoisen harrastamisen ja osallistumisen tukeminen; Lastenneuvola voi antaa tukea kaipaavalle perheelle kulttuurilähetteen, jota hyödyntämällä perhe voi osallistua esimerkiksi sirkukseen ja tehdä jotain erilaista, mitä perhe yleensä tekisi. Sosiaalihuolto voi antaa perheelle tai yksittäiselle asiakkaalle kulttuuripassin, jota hyödyntäen perhe tai asiakas voi osallistua kulttuuritilaisuuksiin tai omaehtoiseen harrastamiseen. Kulttuuriin osallistumista voidaan tukea myös tarjoamalla tuki osallistumiseen saattajan tai tukihenkilön muodossa. 
  5. Mahdollisuus kokea taidetta eri muodoissaan: Esimerkiksi hoitolaitoksissa vierailevat teatteriesitykset, konsertit, tanssiteokset ja taide-esitykset sekä taiteen kokeminen digitaalisten kanavien välityksellä. (Valtioneuvoston julkaisu)



Kuten videollakin kävi ilmi, kulttuurin saavutettavuuden parantamisen eteen on olemassa monia erilaisia hankkeita. Yksi niistä on lähellä sydäntäni, sillä oma kotikaupunkini Karkkila on ensimmäisten kaupunkien joukossa, joissa palvelu on otettu käyttöön. Hanke on Kulttuuria kaikille -palvelun ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen Kaikukortti, jolla pääsee ilmaiseksi moniin kulttuurikohteisiin, kuten museoihin, teattereihin, festivaaleille ja konsertteihin Kaikukortti-verkoston alueilla. 


”Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä. Tavoitteena on edistää kulttuurin saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. 

Kaikukortti luo uudenlaisia kumppanuuksia ja rakenteita kulttuuri- ja sotealan välille. Kulttuuritoimijoille Kaikukortti on keino tavoittaa uusia yleisöjä ja madaltaa osallistumisen kynnyksiä. 

Sosiaali- ja terveysalalle Kaikukortti on uusi ja helppokäyttöinen työkalu esimerkiksi sosiaaliseen kuntoutukseen. Sote-työntekijä voi lähteä asiakkaan kanssa vaikkapa teatteriin (asiakkaan Kaikukortin lisäksi Kaikukortin toimintamalliin kuuluu myös yhteisön Kaikukortti).” (Kulttuuria kaikille)



Kaikukortti on mielestäni oiva esimerkki moniammatillisen yhteistyön voimasta, joka voi laajentua jopa valtakunnallisella tasolla merkittäväksi palveluksi. Rahatilanteen ollessa tiukka tai jopa olematon, ensimmäisenä leikkauslistalla on usein kulttuuriin, taiteeseen, harrastuksiin ja niin sanotusti ylimääräiseen hupiin liittyvät menoerät. Niinpä Kaikukortti, sekä muut ilmaisia elämyksiä tarjoavat palvelut ovat monelle ainoa mahdollisuus päästä nauttimaan taiteen ja kulttuurin annista. Menestyksekkäästä konseptista Kaikukortti- toimintamallilla onkin meriittinä Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 13.3.2018 saavutettu Talentia ry:n vuoden 2018 ​Hyvä käytäntö-palkinto.​ 



Kuva
Tietoa Kaikukortista:

Voit saada Kaikukortin, jos
  • käytät asiakkaana palveluita sellaiselta sosiaali- ja terveysalan toimijalta, joka on mukana Kaikukortti-toiminnassa.
  • olet tiukassa rahatilanteessa etkä voi siitä syystä hankkia pääsylippuja tai kurssipaikkoja.
  • olet vähintään 16-vuotias.
Kaikukortin haltija voi hankkia maksuttomia pääsylippuja myös alle 16-vuotiaille lapsilleen tai lapsenlapsilleen silloin, kun he menevät yhdessä samaan tapahtumaan. 

Kaikukortti-alueet 1.1.2019 :

Kaikukortti käytössä:​ Espoo, Kainuun maakunta, Lappeenranta, Savonlinna ja Karkkila

Kaikukortti-kokeilu käynnissä: Oulu

Kaikukortti-kokeilua suunnitellaan vuodelle 2019 ainakin seuraavissa paikoissa: Kauniainen, Kemi, Kempele, Keski-Pohjanmaan maakunta ​ja Lohja.

Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon löytyy täältä!

Tämä on mielestäni hieno suunta, sillä itse koen, että taiteella ja kulttuurilla voidaan rikastuttaa, ja jopa parantaa monen ihmisen elämää. Omiin sosionomin opintoihini aionkin sisällyttää mahdollisimman paljon luovien menetelmien, sekä niiden terapeuttisten menetelmien opintoja, sillä uskon että luovia menetelmiä voidaan käyttää monipuolisesti sosiaali- ja terveysalalla kaikkien asiakasryhmien kanssa. Kaikki eivät välitä taiteesta ja kulttuurista, mutta mahdollisuus kokea, kokeilla ja nauttia niistä kuuluu kaikille. Täältä ainakin on nousemassa sosiaalialan ammattilainen, joka aikoo asiaa edistää mahdollisimman paljon sekä asiakastyössä, että oman jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa! 

Kuva
Juuri viime viikonloppuna kävinkin oman perheeni kanssa Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupungissa, jossa lapset hihkuivat onnesta, koska museossa sai kerrankin leikkiä. Lämmin suositus siis myös Helsingin kaupunginmuseolle Senaatintorin kupeessa, johon on muuten vapaa pääsy!

Taiteellisin terveisin

-MeMi-


7 kommenttia:

  1. Mahtava blogiteksti taiteen ja kulttuurin merkityksestä! Ajatus kulttuurin kuulumisesta kaikille on tavoiteltavaa ja totta. Monesti ihmiset saattavat ajatella, etteivät "osaa" esimerkiksi maalata tai toteuttaa itseään kuvallisesti, mutta tekemisen lomassa saattavatkin huomata ajan kuluneen kuin siivillä ja nauttineensa tekemisestä miettimättä sen enempää lopputulosta. Sama saattaa tapahtua esimerkiksi musiikki- tai teatteriesitystä seuratessa. Kulttuuri voimaannuttaa, hetkessä ja huomaamattakin. Täällä toinen, joka aikoo hyödyntää luvovia menetelmiä ehdottomasti myös omassa työssään tulevaisuudessa! Kaikukortti oli minulle myös uusi tuttavuus ja siihen täytyy ehdottomasti tutustua lisää.

    -kukkail

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kukkail kommentistasi! <3 Nimenomaan tavoiteltavaa, ja mitä useampi aihetta arasteleva saa onnistumisen kokemuksia ja iloa, niin sen parempi. Ja mikä parasta, luovien menetelmien toteutusmahdollisuudet ovat rajattomat!
      -MeMi-

      Poista
  2. Heippa,
    hieno kirjoitus kulttuurin ja taiteen merkityksestä ihmisen elämässä, riippumatta millainen elämäntilanne kulloinkin on.
    Itselleni kaikki luovat menetelmät ja toiminnat ovat lähes kauhun paikka, koska omassa lapsuudessa ja nuoruudessa niistä on kovastikin kritiikkiä kuullut opettajilta. Tämä toki jättää epävarmuuden olla esillä tai toteuttaa itseään millään taiteen muodoilla.

    Mutta asiaan jota itse usein pohdin. Minkähän vuoksi ei enemmän tuoda teatteria, musiikkia ynnä muuta esimerkiksi kehitysvammaisten lasten ja nuorten ulottuville. Uskoisin, että moni koulu ja päiväkoti ja miksi ei myös kehitysvammaisten asuntolat, mielellään ottaisi vastaan omiin tiloihinsa erilaisia esityksiä ja elämyksiä. Tai ainakin kutsuja erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

    Toki liikkuminen erilaisissa ympäristöissäkin on hyvää harjoitusta tulevaa elämää varten ja kaiken ei kuulu tapahtua muista erillisessä ympäristössä. Joskus olenkin työni puolesta päässyt muun muassa mukaan katsomaan kenraaliharjoitusta baletti-oopperasta. Sekin oli monelle erityisoppilaalle hieno kokemus, vaikkakin katkoja esitykseen tuli useita.

    Tuo Kaiku-kortti oli itselleni aivan uusi asia, ja loistavaa että sellainen on olemassa. Toivottavasti laajenee myös muualle Suomeen.

    Kiitos informatiivisesta kirjoituksesta :)

    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasI! =)

      Itsekin olen työskennellyt kehitysvammaisten kanssa, ja onnekseni saanut todistaa sitä iloa ja onnea, joita he ovat kokeneet päästessään osallistumaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin tai nauttineet erilaisista luovista menetelmistä koulun arjessa. Ehdottomasti pitäisi olla enemmän luovuutta myös heidän arjessaan! Monelle voi olla tosiaan epämukavuusalueella erilaiset luovat toiminnat, mutta matalalla kynnyksellä ja juuri omalla yksilöllisellä tavallaan kaikki voivat olla luovia!

      Kaiku-kortti on myös hieno hanke, joten toivotaan sille menestystä ja aktiivista käyttöä ympäri Suomen. =)

      Poista
  3. Kiitos kattavasta ja inspiroivasta kirjoituksesta! Paljon on puhuttu kulttuurin tuomisesta sote-alalle, mutta vasta esim.tuon videon myötä itselleni konkretisoitui, mitä sen eteen on tehty käytännössä. Oliko näin, että videossa esitetyt hankkeet olivat kaikki toteutettu sillä vähän yli miljoonan budejetilla? Koen myös erittäin tärkeäksi, että sote-alan ammattilaiset rohkeasti käyttävät luovia menetelmiä työssään. Mielenkiinnolla seuraan myös Kaiku-kortin käytön laajenemista, kohti tasa-arvoisempaa luovuus-/taidekasvatusta toivon mukaan mennen.

    VastaaPoista

  4. Kiitos kommentistasi! =)

    Tähän aiheeseen oli todella mielenkiintoista tutustua. Ja kyllä, nuo kaikki 14 hanketta on saatu alkuun tuolla mainitulla 1,3 miljoonalla eurolla. Kaikki olivat erittäin hienoja hankkeita, joten toivotaan myös tulevaisuudessa hankkeiden rahoituksille jatkoa!

    VastaaPoista
  5. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Kulttuuri ja taide ovat minunkin sydäntäni lähellä ja toivon että voin tuoda niitä osaksi tulevaisuuden työtä. Kaikukortti oli uusi tuttavuus, miten hieno konsepti- kulttuurin tulisi kuulua kaikille ja tällaiset innovaatiot mahdollistavat elämyksiä yhä useammille varallisuudesta riippumatta. Taiteen keinoin pääsee usein ihmistä hyvin lähelle, jopa ihon alle. Sitä on vaikea ilmaista sanoin mitä tapahtuu kun osuu oikea teos oikeaan kohtaan elämässä. Se on vähän kuin avainta käännettäisiin lukossa. Toivotaan että mahdollisuus päästä kokemaan kulttuuria avautuu yhä useammille.-MH-

    VastaaPoista

Jäähyväiset blogille

pixabay.com Viimeisen blogipostauksen aika on nyt. Neljän kuukauden bloggarin uramme on tullut päätökseen. Aloitimme kirjoittamis...