sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Kun lapsen mieli särkyy!

"Mielenterveys on lapsillekin tärkeä voimavara. Se auttaa selviämään iänmukaisista haasteista, olemaan myönteisessä vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja hyväksymään oman itsensä." 
 (THL 2018)

Lähde: Pixabay

 "Jokaisella lapsella ja perheellä on myös voimavaroja ja selviytymiskeinoja, jotka suojaavat  mielenterveyttä ja auttavat ongelmista ja häiriöistä selviytymisessä." (THL 2018.)

Me aikuiset pidämme huolta lasten hyvinvoinnista, heidän hyvästä kasvustaan ja kehityksestään. Aina kaikki ei mene kuitenkaan kuten me toivoisimme,  ja lisäksi ulkopuoliset tekijät vaikuttavat suuresti elämäämme. Joskus elämä voi suistaa myös pienen mielen raiteiltaan. Mitä me aikuiset; vanhemmat, läheiset, ammattilaiset tai ihan vaan ohikulkijat voisimme tehdä,  jos havaitsemme, että jollakin lapsella on hätä, haasteita tai mieli maassa pidemmän aikaa?

Lasten mielenterveyshäiriöt eivät yleensä johdu mistään yksittäisestä asiasta, vaan ovat monen tekijän summa. Jokainen lapsi on yksilö, jonka kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat oman persoonan lisäksi erilaiset ihmissuhteet perheen, sekä esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulun ympäristöissä. 

Viime vuosina lasten mielenterveysongelmat ovat saaneet palstatilaa, koska suunta on vaikuttanut olevan lisääntymään päin. THL:n mukaan näin ei kuitenkaan ole voitu tutkitusti todistaa, mutta lasten hoitoon ohjautumisen on todettu lisääntyneen. Varmasti ei siis voida sanoa ovatko lasten mielenterveysongelmat lisääntyneet, vai ovatko tietoisuus asiasta ja tarve saada "jokin" diagnoosi lisänneet hoitoon hakeutumista? 

Yleisimpiä syitä hoitoon hakeutumiseen suomalaisilla lapsilla ovat:
  • aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD 
  • käytöshäiriöt
  • ahdistuneisuushäiriöt
  • autismin kirjon häiriöt
  • sosiaalisen vuorovaikutuksen häiriöt
  • masennus
  • traumaperäinen stressihäiriö
  • pakko-oireet
  • syömishäiriöt (THL 2018)

Mikäli havaitset lapsella huolestuttavaa käytöstä tai oireita, jotka herättävät huolta, niin miten silloin voisi toimia? 

Sekä läheisen, että ammattilaisen huoli on aina aiheellista jakaa. On lapsi sitten oma tai toisen, niin toisen lapsen tuntevan aikuisen kanssa keskustelu on hyvä lähtökohta alkaa kartoittamaan omia ja muiden havaintoja asiasta, sekä miettimään huolta herättäviä aiheita. Toinen mielipide on aina hyvä saada, ja huolen jakaminen usein helpottaa omaakin oloa. 
Myös lasta tulisi kuulla ja puhuttaa asiasta rauhallisesti ja syyllistämättä, sekä aidosti kuulla hänen ajatuksensa ja omat tunteensa asiasta, ikä huomioonottaen. Mikäli huoli on sellainen, että uskot lapsen tarvitsevan apua, niin lapsen olisi hyvä kuulla asiasta ja tietää, että olet hänen puolellaan ja haluat auttaa. (Mielenterveystalo)


Apua ja tukea saa paikallisesta terveyskeskuksesta, äitiys- ja lastenneuvolasta, perheneuvolasta, varhaiskasvatuksen henkilökunnalta, sekä koulupuolella oppilashuollon palveluista, joihin kuuluvat kouluterveydenhoitaja, kuraattori, sekä psykologin palvelut. Erityistarpeisiin puolestaan vastaavat Lasten- ja Nuortenpsykiatrian poliklinikat. Myös kolmannen sektorin järjestöt tarjoavat monipuolisesti apua. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) sivuilta saa hyvin lisätietoa auttavista tahoista, sekä konsultaatioapua puhelimitse ja netin kautta erilaisiin perheen kriisitilanteisiin. 

Kun huoli herää, niin tärkeintä on olla ohittamatta asiaa. Joskus pelkkä kysymys: "Mitä sinulle kuuluu?" -  voi olla se ratkaiseva lause, jonka avulla lapsi saa tilaisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi, sekä tilaisuuden purkaa tuntojaan tai pahaa oloaan. Tulevana sosiaalialan ja toivottavasti myös varhaiskasvatuksen ammattilaisena tämä on minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Toivoisinkin, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus sellaiseen turvalliseen aikuiskontaktiin, jossa hänen olisi helppo puhua ja purkaa omia ajatuksiaan, ja että jokainen lapsi tulisi aidosti kohdatuksi joka ikinen päivä. Tämä ei varmastikaan ole helppo tavoite, mutta ainakin vielä tällaisen positiivisen, innokkaan ja  idealistisen opiskelijan ajatusmaailmassa tämä ajatus on lähellä sydäntä, ja tärkeä tavoite omassa tulevassa työssä toimimisen kannalta. 


Jokaisella on oikeus voida hyvin. Mitä sinulle kuuluu? 

-MeMi-



Lisätietoja aiheesta: 

  • Suosittelen lämpimästi tutustumaan Mielenterveystalon sivuihin, joista löytyy paljon tietoa ja käytännön ohjeita lapsille, vanhemmille, sekä ammattilaisten käyttöön. Tästä linkistä pääsee suoraan sivulle: Kun lapseni oireilee, jossa on hyvä listaus lapsen mahdollisista oireista.





2 kommenttia:

  1. Hei!
    Olen henkilökohtaisesti blogissa pohditusta sitä mieltä, että varmasti yleinen tietoisuuden lisääntyminen mielenterveysongelmista sekä mielenterveyspalveluiden ja/tai sosiaalihuollon ääritapausten uutisointi on lisännyt lasten ja lapsiperheiden asiakkuuksia mielenterveyspalveluiden piirissä. Uskon, että perheet ovat enenevissä määrin aktivoituneet hakeutumaan jo ennaltaehkäisevässä mielessä hoitoon tietoisina siitä, että mitä myöhemmin hoitoon hakeutuu, sitä syvemmälle problematiikkaan sukelletaan ja sitä vaativampaa ja pitkäkestoisempaa hoitoa tarvitaan. Ennaltaehkäisevään hoitoon tulisikin entistä enemmän panostaa, jotta mielenterveyden häiriöiden pitkittymistä voitaisiin estää tai niiden syntymistä jopa estää. Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö on myös sen aiheuttamien kustannusten näkökulmasta yhteiskunnalle edullisempaa kuin korjaava mielenterveystyö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä ja arvoa ei voi koskaan korostaa liikaa. Suunta varhaiseen tuen ja avun saamiseen on ehdottomasti positiivinen ja toivottava asia!
      -MeMi-

      Poista

Jäähyväiset blogille

pixabay.com Viimeisen blogipostauksen aika on nyt. Neljän kuukauden bloggarin uramme on tullut päätökseen. Aloitimme kirjoittamis...